Taalfoutje Intratuin
꓅ꋫꋫ꒒꒦ꋫꌇꃸ꒑ꑾ ꓅ꌇꇘꇘꑾꁹꃸꄱꄱꋪ
Het is nogal koudjes, buiten. Absoluut nog geen weer om in de tuin bezig te zijn. Intratuin heeft het dan ook nog niet erg druk. Ik zie er geen mens, zelfs geen personeel. Maar ik zal binnen eens gaan vragen hoe dat zit...
(Geplaatst met mijn debiele telefoon.)
( #taal #humor #taalhumor #taalfout )
Ha ha ha wat een grappige vin. Maar wacht even sommige mensen praten met hun planten, Ik weet niet in welke taal ?
BeantwoordenVerwijderenKaapse viooltjes worden graag in het (zuid-)afrikaans toegesproken, net als afrikaantjes. Siberische lissen in het russisch, amerikaanse eiken in het amerikaans-engels. Geef mij maar gewoon een nederlandstalige Intratuin-medewerk(st)er!
VerwijderenEn die weteen ook alles van buitenplanten af, maar kamerplanten praten die dan.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het twee uur lang geprobeerd, en ben toen maar met een lege kar naar de kassa gegaan. Zelfs de tongvarens hielden hun mond stijf dicht.
VerwijderenHoe praten planten met dieren?
VerwijderenBiologie
Planten kunnen niet praten. Of toch wel? Volgens professor Haring praten planten wel degelijk. Niet in een gesproken taal, maar in geuren en kleuren. Zo kunnen ze bestuivers aantrekken, maar nog belangrijker; om hulp roepen! Zo weet een plant 'bodyguards' aan te trekken die ervoor zorgen dat insecten die hem aanvreten worden uitgeschakeld. Wil je meer weten? Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Planten en dieren communiceren, spioneren en doen aan contraspionage. Geur- en smaakstoffen zijn daarbij belangrijke informatiebronnen. Het maken van een geurstof kan je leven redden, of juist tot je dood leiden.
Klopt, planten 'communiceren' met elkaar. Deze communicatie is geheel chemisch, en voltrekt zich automatisch. Een plant heeft nu eenmaal geen hersencentrum. Een heel interessante tweedelige documentaire hierover heb ik onlangs bekeken:
VerwijderenDie erstaunlichen Fähigkeiten der Pflanzen Doku HD ARTE